Osmanlı Devleti'nde Ekonomik Gelişmeler

26 Kasım 2010 Cuma


Osmanlı ekonomisinin temeli, tarıma dayanıyordu. Çünkü nüfusunun büyük bir bölümü kırsal kesimde yaşıyordu. Tarımın temeli ise tımar sistemine dayanıyordu. Tımar topraklarının mülkiyeti devlete, tasarrufu halka, üreticinin devlete vermesi gereken vergiler ise, tımarlı sipahiye aitti. Tımar Sistemi Sayesinde Topraklar Boş Kalmıyor Ve Üretimin Devamlılığı Sağlanıyordu. 16. ve 17. Yüzyıllarda Sınırların Genişlemesiyle Tarımsal Üretimin Yanında Ticari faaliyetlerde önem kazanmaya başladı. Yeni Yapılacak Fetihlerde Ticaret Yolları da Etkili Olmuştur. Özellikle İpek Ve Baharat Yolunu' nun Denetimini Ele Geçirmek İçin Birçok Fetih Yapıldı.

Osmanlılarda zengin ve hareketli bir ticaret hayatı vardı. Ekonominin ticaret kesimini ikiye ayırmak mümkündür. Bunlardan biri, sanatkârların ürettiklerini dükkânlarında pazarlamasıdır. Diğeri ise yurt içi veya yurt dışında satma amacıyla mal getirmek veya götürmektir. Osmanlı tüccarları yurt dışında ticaret kolonileri kurmuşlardır. Devlet de her zaman ticareti özendirmiş ve tüccarları korumuştur. Bu amaçla şehir ve büyük kasabalarda han, bedesten gibi ticaret merkezleri, yerleşim merkezlerinde hanlar ve kervansaraylar yaptırılmıştır. Ülke düzenli ve güvenli bir yol ağıyla örülmüştür. Ticareti Geliştirmek ve Korumak Amacıyla Bir Takım Teşkilatlarda Kurmuştur.

Bunlar:

-Menzil Teşkilatı: Taşımacılığın En Hızlı Yapılmasını Sağlarlar.

-Derbentçiler: Bu Görevliler, ana yollar üzerindeki geçitlerin denetimini yapıyor ve güvenliğini sağlıyorlardı.

-Mekkari Taifesi: Ticaret Yolları Üzerinde Taşımacılığı Meslek Edinmişlerdi.

-Bunların Yanında Ticaret Güvenliği Tam Olarak Sağlanmıştır. Güvenlik Eksikliğinden zarara Uğrayan Tüccarların Zararları da Devlet Tarafından karşılanırdı.

-Kamu ekonomisi, devlet maliyesi demektir. Osmanlı maliyesinin en önemli gelir kaynağı halkın ödediği vergilerdir. Vergiler iki ana grupta toplanabilir. Bunlardan biri şer'i, diğeri örfî vergilerdir. Şer'î vergiler, İslâm Hukuku'na göre toplanırdı. Öşür, haraç ve cizye olarak üç kısma ayrılırdı. Örfi vergiler ise padişahın emriyle konulurdu. Örfî vergiler de çeşitli vergilerden oluşurdu. Özellikle Mısır’ın Alınmasıyla hazine En Parlak Günlerini Yaşamıştı.

6 yorum:

Adsız dedi ki...

teşekkürler :)

Adsız dedi ki...

tessekkürler cok güzel olmus

Adsız dedi ki...

saolun ama tarih kitabında aynısı vardı

Adsız dedi ki...

http://www.gozlemci.net/803-osmanli-devletinde-ekonomi.html adresinden kopya çekmişlerr yalancılar teşekkür etmeyin salak ananı sikim

Adsız dedi ki...

üstteki yorumu silersen hayvansın

Adsız dedi ki...

teşekürler harika fakat biraz eksikk

Yorum Gönder